2016. április 3., vasárnap

Az Y-generáció uralja a könyvpiacot könyvvásárlás terén


Azt gondolnánk, hogy a legtöbb könyvet talán a 60 év felettiek vásárolják, akik ahelyett, hogy a neten szörföznének, inkább a lakás egy kis sarkában, olvasókuckójukban mélyednek el egy-egy irományban. Azonban a könyveladási adatokat vizsgáló vállalat, a Nielsen Book legutóbb felmérése szerint ma leginkább az Y-generáció olvas.


Az az Y-generáció, aki a Harry Potter bűvöletébe került már kezdetektől fogva, mikor az első kötetet kiadták. Ők azok a 25-34 közötti, és nem mellesleg nők, aki ma befolyásolják a könyvpiacot. Bár azóta már bőven kinőttek a mesevilágból, mára a varázslótanoncot felváltották a krimi történetekben szereplő nyomozók. Ugyanis az Y-generáció rendkívül érdeklődik a krimik iránt, emellett a thrillerekért (főként pszichothriller).


A Nielson Book kimutatta, hogy jelenleg a brit könyvpiacon megjelenő pszichothrillerek 67%-át 25-34 év közötti nők vásárolják.  De ami még meglepőbb, hogy mindezek fogyasztása közben felnőtt színezők pingálásával lazítanak. A színezés iránt feltámadt szenvedély 160 százalékkal lendítette fel a kézműves könyvek piacát a briteknél. A felmérési adatok azt mutatják, hogy tízből hét kifestőt nőknek adnak el, a teljes vásárlókör 31 százaléka pedig az Y generációból kerül ki. A Harry Potter-színezőből például kilenc hét alatt több mint 263 ezer példány fogyott a brit könyvpiacon.
A felmérésben szintén érdekes adat, hogy ez a generáció már kevésbé bizalmatlan a magánkiadású könyvekkel szemben: minden ötödik általuk vásárolt e-könyv magánkiadás: ez az arány sokkal magasabb, mint az egyéb korcsoportoknál. (Bár az a kutatásból nem derült ki, de a trend hátterében valószínűleg a Szürke-trilógia sikere áll, ami eleinte szintén magánkiadású e-könyvben jelent meg.)
Persze van, ami nem változik: a fogyókúrás témájú és életmód tematikájú könyvek töretlen népszerűségnek örvendenek. Az egészségről és fogyókúráról szóló kiadványok közel 70 százalékát még mindig a nők vásárolják, az eladásokban itt is a 25-34 év közöttiek dominálnak. Bár a színezőkönyvek még ennél is népszerűbben az utóbbi időben.
A Nielsen Book szerint tehát különösen fontos, hogy egy könyv a megfelelő módon jusson el ezekhez a nőkhöz, mert a vásárlóerejük a következő években egyre nő.

Forrás:http://hvg.hu/plazs/20160323_Ygeneracio_olvas_krimi_thriller_szinezo_nepszeru_olvasmany_2016_jo_konyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése