2015. szeptember 8., kedd

Elképesztő: megtisztítják a szennyvizet a könyv lapjai

És ez nem tréfa. Kutatók készítettek egy könyvet, mely alkalmas a szennyezett ivóvíz megtisztítására. Egyszerűen csak kitépünk egy lapot, belehelyezzük egy szűrőtartóba, beleöntjük a vizet (folyóból, patakból, kútból vagy egyéb forrásból származó vizet) és a baktériumok elpusztulnak.
Megtisztítják a szennyvizet a könyv lapjai
A "iható könyv" lapjai ezüst, illetve réz nanorészecskéket tartalmaznak, amelyek végeznek a baktériumokkal, amikor a víz keresztülfolyik a szűrővé alakított papíron.
A Dél-afrikai Köztársaság, Ghána és Banglades 25 területén végzett tesztek során a kezelt papír a baktériumok több mint 99%-át eltávolította.
A pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatója, Teri Dankovich évek óta dolgozik a technológia kifejlesztésén és tesztelésén. "A fejlődő országok közösségei jelentik a célközönséget" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy ma a világon 663 millió embernek nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez. 
Az elmúlt 2 évben végzett tereptesztek eredményei szerint egyetlen papírlap akár 100 l víz megtisztítására is elegendő.
Más kutatók is ígéretesnek tartják az eredményeket, ugyanakkor rámutattak, egyelőre nem tudni, hogy a baktériumokon kívül a kezelt papír más betegségokozó mikroorganizmusokat is képes-e eltávolítani. Az eredményeket az Amerikai Kémiai Társaság 250. találkozóján ismertették Bostonban.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése